Есета за  отличен
 

<<начална страница >>

Маска
Есе


Маската дали наистина ни е нужна? - Човекът е социално същество и ежедневно общува и се среща с други хора, с които създава различни социални контакти. Нерядко обаче хората крият истинската си същност поради различни причини. Правейки крачка навън от дома, веднага се слага тя - маската - фалшивото лице пред обществото.

  Маската е фарс, заблуда, създадена да мами тези, които са предразположени към измама. Използваме я, когато искаме да покажем някаква друга самоличност пред обществото, различна от това, което сме всъщност. Всичко това става с цел да впечатлим някого, да предизвикаме внимание, което иначе трудно получаваме, или да постигнем някаква цел, някаква друга полза. Маската е такава, каквито са очакванията на хората за съответния човек, или по-точно - какъв биха искали да бъде той. Тя се променя с промяна в убежденията на хората или смяна на самите хора. Тя е такава, каквато се очаква да бъдем самите ние, а не сме. Маската може да се използва за по- малка и не толкова значителна измама, както и за голяма, важна и пагубна такава. Това фалшиво лице е жестоко, защото то не е истина, то не е почтено, а натрапва и внедрява именно това. Така хората попадат в една масова лъжа, която носи само беди и разочарования.

  Маската се изгражда с много старание и познаване на нуждите  и очакванията на хората. Но колкото и добре да е направена, никога не може да издържи на времето и на здравия човешки ум. Тя е безсилна пред тях. Страхува се от истината, защото тя самата е лъжа. С течение на времето бавно се пропуква и се разкрива реалната същност на човека - такъв какъвто е всъщност. А веднъж разочарован, здравомислещият човек става подозрителен и отваря очи за всички заблуди, за които е бил сляп преди. Наскърбен от предателството, той търси обяснение от измамника, който от своя страна става агресивен, отрича фактите и продължава да лъже, защото се чувства безсилен пред истината. Това е игра, в която няма победители, а само победени, защото никой не печели от нея. Ето защо маската е абсолютно ненужна и нанася само вреди. Тя поставя под съмнение дори искреността, защото не можем да бъдем сигурни, че някъде там не се е скрила поредната маска!

Tyxo.bg counter